-

Pride i Amsterdam

Amsterdam är en öppensinnad stad med en förkärlek för festligheter och huvudstaden i det första landet där samkönade äktenskap blev lagligt. Amsterdam är med andra ord ett oslagbart resmål under Pride (27 juli–4 augusti) med över 170 evenemang som kulminerar i glansnumret Canal Pride. Läs vidare för en insiderguide till de bästa platserna att uppleva den färgglada festivalen på – från eleganta och bekväma hotell till de häftigaste festerna.
Du är alltid välkommen till Park Inn by Radisson Amsterdam City West, som ligger alldeles intill händelsernas centrum.

Pride-partyn

Pride bjuder på en stor mängd fester och evenemang, och listan fylls ständigt på. Festligheterna inleds med Milkshake Festival, en två dagar lång utomhusfestival med sex scener och massor av DJ:s. Den anordnas i Westerpark och nås lätt med spårvagn, buss eller cykel. Ett annat evenemang är gatufesten Pride Reality, ett party med karibiskt tema utanför baren Reality som får de färgglada fjädrarna att vaja. För att inte nämna Funhouse, en mycket populär gaydansscen i en gammal fabrikslokal. Där dansar deltagarna natten lång iklädda helt galna outfits. Kanske något för dig?

Parad längs kanalen

När man har så många kanaler är det lika bra att använda dem! Pride Canal Parade är höjdpunkten under Pride. 80 båtar med fantastiska dekorationer glider fram längs Prinsengracht till Westerdok. Tusentals människor kommer dit i förväg för att ta en bra plats. Om du har riktig tur kanske du blir inbjuden till dans på en förbipasserande båt!

Vill du hitta en bra plats att titta på båtarna från? Prova Prinsengracht, Magere Brug över Amstelkanalen eller Eenhoornsluis i slutet av rutten. Efter paraden väntar efterfest! Bege dig till Amstelveld som ligger längs med båtarnas färdväg och visa upp dina bästa danssteg.

Snurrig av alla nederländska namn? Ladda ner CityMapper. Appen visar de bästa vägarna och trafikförbindelserna.

Gay pride parade in Prinsensgracht canal, Amsterdam, Netherlands

Visa ditt stöd

Visa stöd, kärlek och tolerans genom att delta i Pride Walk under första dagen av Pride Amsterdam. Marschen är en viktig del av evenemanget där tal framförs och man tågar tillsammans från Homomonument till Vondelpark. Stämningen är alltid lika fantastisk.

En annan underhållande tillställning är Pride Drag Queen Olympics. Denna fabulösa olympiaden hålls vid Homomonument och lockar tävlande drag queens från hela världen. Till grenarna hör kast med handväska, 100 meter i stilettklackar och dragkamp.

… Så glöm inte handväskan hemma.

Drag queen performs with a pink high heel

Kärlekens stad

Under Pride-festivalen visar Amsterdam världen att den är kärlekens stad. Festerna är gigantiska, antalet besökare enormt och mängden deltagande barer och nattklubbar är häpnadsväckande. Byggnaderna dekoreras med regnbågens alla färger och humöret är på topp. Du kommer knappast att bli besviken om du firar Pride i Amsterdam.

Om du planerar att delta i årets roligaste evenemang får du inte glömma att tusentals andra tänker samma sak. Hotellen blir snabbt fullbokade, särskilt de som ligger nära händelsernas centrum. Kom ihåg att Park Inn by Radisson, Amsterdam City West ligger i närheten och är lätt att boka. Vill du besöka Pride i samband med en stopover? I så fall kan du med fördel bo på Park Inn by Radisson Amsterdam Airport Schiphol. En kostnadsfri marktransport tar dig från hotellet till flygplatsen, och därifrån går det tåg raka vägen till centrum.

Vill du delta i en annan Pride-festival? Kolla in Manchester i slutet av augusti.

Hoppas vi ses där!

css.php