-

En chokladälskares guide till Antwerpen

När man hör ordet Antwerpen framkallas många olika bilder – från den vackra medeltida arkitekturen och den historiska porten, till den blomstrande modeindustrin, världsberömda diamantproduktionen och det goda belgiska ölet.  Men de som är svaga för sötsaker tänker på något betydligt ljuvligare – choklad. Läs vår Antwerpen Chokladguide för mer information.

Choklad i Belgien

Chokladen introducerades ursprungligen av spanska resande under 1600-talet, men den blev snabbt populär bland välbärgade belgare. I början av 1800-talet var chokladtillverkningen en viktig industri i belgiska orter och städer. Detta gällde även Antwerpen som idag har ett överflöd av chokladtillverkare som producerar underbara chokladkreationer.

Läs vidare och lär dig mer om choklad i Antwerpen, bland annat vilka som är de bästa chokladbutikerna och hur du kan provsmaka några av deras aptitretande kompositioner …

Various types of Belgian Chocolate

Ge dig ut på ett chokladäventyr i Antwerpen

“Vad är det första du tänker på när du hör ordet Antwerpen?” säger Sylvie De Haes, från den Antwerpen-baserade Culinaire Wandelingen. “Antwerpen är verkligen ett paradis för chokladälskare. Inte bara på grund av att dess ledande, världsberömda chokladtillverkare, utan även för att det ligger chokladbutiker i varje gathörn som bara väntar på att du ska besöka dem.”

Culinaire Wandelingen erbjuder en tur med namnet Chokladäventyr (Chocolade-Avontuur) i staden. Sylvie förklarar att den skapades för att “chokladälskare ska kunna ta del av en tur där de kan lära sig mer om belgisk choklad, en källa till nationell stolthet och glädje”.

Vi träffade Sylvie för att ta reda på mer om Antwerpens chokladbutiker och hur det är att vara med om ett Chokladäventyr i staden …

Chokladtillverkning har varit en viktig industri i Belgien sedan 1700-talet, men vad är det som gör belgisk choklad så speciell?

“Innovationen och skapandet av nya smaker och stilar är det som gör Belgien till en framträdande aktör inom chokladens värld. Belgien är även landet där “bonbons” (praliner) skapades. [De uppfanns av] sonen till en apotekare i Bryssel som hette Neuhaus. Han hade börjat doppa mediciner i choklad för att de skulle smaka bättre och det skulle vara lättare för kunderna att ta dem.”

Hur blev choklad en så betydelsefull produkt i Antwerpen?

“Antwerpen var alltid en mycket viktig hamn, så kakaobönor (som används för att tillverka choklad) skeppades direkt till Antwerpen. Runt 1918 var dessutom Parein en De Beukelaer (som senare kom att ingå i LU-koncernen) den största producenten av tårtor, choklad och sötsaker i Europa (de exporterade till exempel till USA) – det hela började mitt i Antwerpen.

“Antwerpen är även en av världens mest innovativa designstäder när vi talar om smak och stil. Staden är till exempel känd för sina slipade diamanter och är en mycket viktig aktör när det gäller kläder, mode och inredning, och de stoltserar med många stjärnrestauranger.”

Berätta mer om vad en besökare kan förvänta sig under ett Chokladäventyr.

“Chocolade-Avontuur tar med besökare på en rundvandring som guidas en av connoisseur av Antwerpens mest enastående chokladhelgedomar. Du får smaka på några av de bästa chokladkreationerna och lära dig mer om hur choklad tillverkas. Vi ger dig många praktiska tips och användbar information.

“Förutom att skämma bort dina smaklökar får du även lära dig mycket. Hur kom kakaobönan ursprungligen ända till Antwerpen? Vilka färdigheter och traditioner ligger bakom sötsakerna, tårtorna, bakverken och andra hopkok? Turen avslutas i vår källare från 1300-talet med en välsmakande chokladinspirerad måltid, och som pricken över i:et får du prova på att “sniffa” choklad med hjälp av “the chocolate shooter”.  Oförglömligt!”

Chef making belgian chocolates

Sylvies fem bästa chokladtillverkare i Antwerpen

När det gäller chokladbutiker i Antwerpen så har Sylvie provsmakat fler butikers produkter än de flesta. Här är fem som hon rekommenderar särskilt varmt:

The Chocolate Line

Den prisade chokladtillverkaren Dominique Persoone är den drivande kraften bakom några av de minst sagt udda smakkombinationerna på The Chocolate Line – bl.a. wasabi, lök, bacon, soltorkade tomater och till och med kycklingskinn – och han har även uppfunnit unika chokladprodukter som chokladläppstift. Persoone är en självutnämnd “shock-o-latier” och han har producerat choklad åt restauranger med Michelin-stjärnor och samarbetat med många olika artister som designern Nicky Vankets. De skapade tillsammans en chokladklänning åt Miss Belgien. Den glamorösa Antwerp-butiken Paleis op de Meir är en lyxig fest för sinnena – du kommer inte att kunna motstå!

Pierre Marcolini, Haute Chocolaterie

Enligt Sylvie förtjänar butiken benämningen “haute chocolaterie” med råge. Som chokladmästare tillverkar Pierre Marcolini choklad som är lika utsökt och tankeväckande som “haute couture”. Här ligger fokus på att hylla de fantastiska ingredienser man får in från hela världen. Detta har lett till en av butikens specialiteter, fjäderlätta chokladfyrkanter som smälter på tungan samtidigt som de ger en överraskande intensiv smak. Det finns även säsongsbetonade kollektioner av praliner, läckra tryfflar, kakor och bakverk, och en åtrådd Månadens Macaron. Håll utkik efter specialkollektionerna som tillverkas i begränsad upplaga, bland annat de som gjorts i samarbete med intressanta designers som Olympia Le-Tam.

Burie Chocolatier

Den här förtjusande familjedrivna chokladbutiken grundades av Hans Burie, som började tillverka choklad i Ostend vid 20 års ålder. Chocolatier & Confiserie Burie drivs nu av hans son som för vidare familjens tradition av högkvalitativt hantverk. Deras kollektion är en spännande blandning av perfekt formade klassiker – tänk mandelmarsipan och kaffekräm – med delikata nya inslag (prova på den vita chokladen med smörkräm och valnötter).  För många kunder är emellertid det största dragplåstret månadens chokladskulptur i skyltfönstret – de har föreställt allt från Vita huset till en realistisk orm och en struts, och till och med möbler och en bil i naturlig storlek! För de som vill uppleva chokladtillverkningens magi erbjuds det turer av verkstaden och tillfällen att provsmaka några av Buries mumsiga hopkok.

Window display of an Antwerp chocolate shop

Patisserie Lints

Det här trevliga bageriet tillverkar inte bara choklad, men de får ändå vara med på listan tack vare sina underbara chokladtårtor och bakverk. I över 20 år har Patisserie Lints fokuserat på färska produkter och mycket hög kvalitet – och det är anledningen till att de fortfarande har så hängivna anhängare. Från underbart färgsprakande tårtor som dekoreras med en regnbåge av färsk frukt och chokladvirvlar, till väldoftande nybakat bröd och choklad – här finns något för alla. Seriösa chokladälskare bör prova på Tartuffo – en tårta med mörk och vit chokladmousse som toppats med krispig mjölkchoklad.

Elisa Pralines

Sylvie älskar den här butiken för kreationernas vackra enkelhet – alla är tillverkade med några få ingredienser av allra bästa kvalitet. Elisa Pralines ligger gömd i skuggan av Antwerpens katedral och specialiserar sig på traditionell belgisk choklad av det slag som har glatt stadens invånare i århundraden – bland annat fyllda chokladdiamanter och Antwerpse handjes, den handformade chokladen som är en lokal specialitet. Butiken stoltserar med över 40 varianter av krämfyllda praliner med alla smaker under solen, samt syltad frukt som rullats lätt i kakao – det är mycket frestande att prova dem alla.

Är du redo att själv smaka på Antwerpens underbara choklad? Checka in på Park Inn by Radisson Antwerpen – dess centrala läge gör det perfekt för att utforska stadens chokladbutiker.

css.php