-

Tio dolda hemligheter i Leuven

Lär känna Leuvens färgglada sida! För att kunna ge dig bra tips har vi slagit oss samman med Derek Blyth, författare av den bästsäljande boken “500 Hidden Secrets of Brussels“. I en exklusiv intervju med Park Inn by Radisson visar Blyth Leuvens allra bästa dolda platser för oss. Staden har många vackra platser att upptäcka! Håll ögonen öppna efter mer tips från Derek Blyth och Park Inn by Radisson. Lär känna mer av Belgien med dessa åtta dolda hemligheter i Hasselt och vår lista över de fem mest färgrika platserna i Bryssel.

Leuven är en historisk universitetsstad där kunskapstörstande belgiska och internationella studenter läser ämnen som juridik och naturvetenskap. Men det är också en dynamisk provinsiell huvudstad med en av landets bästa konstmuseer, eleganta oberoende butiker och fler kaféer än du kan räkna.

Begijnhof

Bege dig till utkanten av staden och vandra längs Begijnhofs lugna gator. Det var ursprungligen ett medeltida samhälle där ensamstående kvinnor bodde och den här fascinerande “staden inom staden” har restaurerats mycket omsorgsfullt av universitetet. Det är en underbart tyst plats med gamla tegelhus, kullerstensgator och små broar som går över floden Dijle.

Groot Begijnhof in Leuven© Toerisme Vlaams Brabant

Groot Begijnhof Dijle Leuvent

Art déco-arkitektur

Det mesta av Leuvens gamla stad förstördes en augustinatt år 1914 när den tyska armén invaderade och brände ner staden. Några av husen byggdes upp igen i gammal stil, men andra byggdes på 1920-talet och fick en mer tidig modern stil. På Bondgenotenlaan hittar du några imponerande exempel av den nya art déco-stilen.

Oude markt in Leuven© Kristel Van Loock

Leuven Leisure

En cool plats i Leuven där du kan titta in och boka en rundvandring, hyra en cykel för dagen eller köpa lokalt öl. Leuven Leisure drivs av ett trevligt ungt team som organiserar ölprovningsturer i Leuven, spelkvällar på puben eller till och med kanotturer på Dilje i vikingakostymer.

Leuven Leisure window

Leuven Leisure beer selection

Leuven Leisure beer tasting

M – Museum

Arkitekten Stéphane Beel har skickligt omvandlat ett fallfärdigt gammalt stadsmuseum till det bländande moderna museum M. Museet organiserar intressanta tillfälliga utställningar och visar gamla flamländska målningar och religiösa skulpturer i en rad intressanta rum. I den senaste transformationen hämtade man inspiration från det ursprungliga 1800-talsmuseet och omvandlade ett rum till en kammare full av kuriositeter.

M museum in Leuven© Rudi Van Beek

M museum rooftop in Leuven© Andrew Snowball

STUK

STUK lanserades på 1970-talet som ett experimentellt konstcentrum och är nu ett av landets mest dynamiska konstlokaler. Det ligger i en renoverad nygotisk byggnad på den branta kullen som går ner från Naamsestraat, och här kan du se modern teater, dans och jazz. Eller bara titta in och ta en kopp kaffe på det enorma STUKcafét på första våningen.

Coupe Matadi

Du kan sitta och äta glass på däcket på en gammal pråm som ligger förtöjd vid Leuvens Vaartkom. Från pråmen kan du blicka ut över en intressant blandning av moderna lägenheter och gamla industribyggnader i Leuvens trendiga hamnkvarter. De erbjuder åtta smaker, bland annat ovanliga sådana som yoghurt med engelsk citronkräm.

Matadi Boot Coupe Matadi© Coupe Matadi 

Coupe Matadi in Leuven© Coupe Matadi 

L-Cafe

Det här är en avslappnad liten restaurang med retroinredning som ligger inklämd mellan två högljudda studentbarer på Oude Markt. L-Cafe öppnades 2012 av systrarna Liesbet och Lori Schoonvliet. De ville skapa ett ställe där de kunde servera den slags mat som deras mamma och mormor lagade. Du kan äta korv med en rejäl portion stoemp, flamländskt gryta eller köttbullar med varma körsbär. Lokala studenter älskar de generösa portionerna och de intressanta ölsorterna på menyn.

Domus

Det här är en mysig Leuven-bar som ligger på en tyst gata bakom stadshuset. Det är ett gammaldags ställe med en mängd små rum och en innergård. De brygger Domus-öl i ett stadshus tvärs över gränden och ölen transporteras till baren genom kopparrör över marken.

Huisbrouwerij Domus Leuven© Domus Lueven

Domus Leuven tree glasses of beer© Jokko

Barbóék

Det är inte många människor som känner till den här vackra bokhandeln som ligger dold i en kullerstensbelagd gränd i centrala Leuven. Barbóék ligger i ett före detta tryckeri och visar upp böcker i en rad små rum som möblerats med bord, fåtöljer och soffor. Du kan sitta bland böckerna med en kopp kaffe eller till och med på en liten innergård när vädret tillåter.

Bar Stan

Bar Stan är ett grannkafé som drivs av arkitekter i det sömniga området Nieuw Kwartier. De kreativa ägarna har själva designat plywooddisken och inrett kaféet med gamla skolstolar, formicabord och bara glödlampor. Resultatet är en Norden-inspirerad plats för lata söndagsbruncher.

Bar Stan window by Bardt Fotografie© Bardt Fotografie

Bar Stan by Birgit Sterckx© Birgit Sterckx 

Bo på Park Inn by Radisson Leuven Hotel medan du utforskar de här dolda hemligheterna!

Top image © Kristel Van Loock

css.php