-

Åtta dolda hemligheter i Hasselt

Vi har slagit oss samman med Derek Blyth, författaren av bästsäljaren “500 Hidden Secrets of Brussels“, för att ge dig de bästa tipsen om hur du utforskar Hasselts färgglada sida. I en exklusiv intervju för Park Inn by Radisson visar Blyth stadens bästa dolda platser för oss. Den som säger att Hasselt är tråkigt vet bara inte var man ska titta!  Följ oss för mer i den här serien med tips av Derek Blyth för Park Inn. Läs den här bloggen om de fem mest färgglada platserna i Bryssel och tio dolda hemligheter i Leuven.

Hasselt är en trevlig flamländsk stad vars rykte växer tack vare dess excentriska charm. Staden var tidigare känd för sina jeneverdestillerier, men den håller snabbt på att bli ett trendigt alternativ till Antwerpen. Utforska de lugna kullerstensgatorna där du hittar oberoende affärer, vintagebutiker och coola kaféer samt konstgallerier, museer och restauranger.

Begijnhof

Begijnhofs kyrka förstördes i kriget och allt som finns kvar är fragment av en tegelmur som är överväxt med murgröna. Men några av de gamla husen står kvar. Du kan gå in i små trädgårdar som planterats av lokala trädgårdsmästare i olika stilar och som är omgärdade av murar. En del ser ut som medeltida örtträdgårdar. Andra är mer romantiska. Men var och en berättar en personlig historia som du kan läsa på en liten skylt vid entrén.

Begijnhof Hasselt© @journeyofagypsy / Instagram

Hemliga grander

Det är lätt att missa de hemliga gränderna som går mellan den huvudsakliga shoppinggatan, som passagen vid Havermarkt 31 och den förtjusande Ossekopsteeg vid slutet av Lonbaardstraat. Du bör också ta en titt på den smala Walputsteeg som är kantad med utekaféer som snart fylls upp efter arbetsdagens slut. Men den hemligaste platsen är en liten, liten park vid Hemelrijk med bänkar, skulpturer och ett Little Free Library (det ser ut som en rödfågelholk) på väggen.

Japansk trädgård

Den japanska trädgården i Hasselt är den största i Europa, men den är ändå ganska liten. Den ligger inklämd på ett litet område i utkanten av staden nära ringvägen. Det kanske är lite klurigt att hitta den, men det betyder inte att du inte bör försöka. Det är en liten himmelsk plats som skapades av ett team trädgårdsarbetare från Japan i början av 1990-talet i samband med ett vänskapsutbyte. Trädgården är skickligt designad och har en flod, en liten kulle, ett vattenfall, ett tehus och en stenstrand. Körsbärsträdens blommor är enastående vackra på våren, men det är en vacker och fridfull plats året om.

Japanese garden in Hasselt

Boon

Patrick Mertens och Inge Lijnen öppnade nyligen en härlig chokladbutik i ett stort hus i Hasselt. Patrick och hans team tillverkar chokladen i en öppen verkstad där du kan se dem blanda ner ovanliga smaker som enbär, sommarfrukter och rökt mexikansk chili. Du kan slå dig ner i den eleganta salongen längst bak i butiken där du serveras kaffe, ett glas vatten, en chokladmousse och två handgjorda chokladbitar. Eller köp helt enkelt med dig en snygg chokladlåda hem.

King Kong Coffee

Det här stället är det perfekta hipsterhaket mitt i Hasselt. Det är inrett med återvunnet industriellt material och bjuder på cool musik och gratis WiFi. Den skäggiga baristan arbetar sig igenom beställningar som står nedskrivna på gula post it-lappar medan kunderna skriver på sina datorer eller läser De Morgens kultursidor. Kaffet är extremt gott.

King Kong Coffee Hasselt© King Kong Coffee

Het smaaksalon

Det här vackra brasseriet öppnades 2012 i ett stort hus som är inrett med pelare, kristallkronor och oljeporträtt. Den unge Giovani Oosters skapar trendiga moderna maträtter baserade på traditionella recept från Hasselt. Hans mål är att skapa mat som återspeglar Hasselts vågade marknadsföringspåstående att det är “smakens huvudstad”.

Het smaaksalon in Hasselt© @peggytaelman / Instagram

Hendrikshuis

Tre unga lokalinvånare har renoverat en hörnbyggnad för att skapa en inspirerande konceptbutik som är inredd med återvunnet material. Hendrikshuis säljer intressanta möbler, vintagekläder och tillbehör av lokala designers, inklusive väskor som tillverkats av gamla flaggor.

 Hendrikshuis shop in Hasselt© @hendrikshuis / Instagram

Alley Gallery

Det här lilla galleriet visar gatukonst och öppnade i kvarteret Dorpsstraat år 2009. Alley Gallery ägs av två grafiska konstnärer som ställer ut moderna konstnärer som Ephameron, Attak och Toy Factory.

Om författaren

Den här bloggen är skriven av Derek Blyth, författare av bästsäljaren The 500 Hidden Secrets of Brussels, samt liknande guider om Antwerpen och Gent.

Park Inn by Radisson Hasselt

Park Inn by Radisson Hasselt

Om du besöker Hasselt är du välkommen att uppleva det helt nya Park Inn by Radisson Hasselt! Upptäck mer i vårt blogginlägg Välkommen till Park Inn by Radisson Hasselt.

css.php