-

#Innsider’s guide: saker att göra i Sankt Petersburg

Börja bocka av de där sevärdheterna i Sankt Petersburg på din lista över platser du alltid velat besöka under nästa resa till Ryssland. Första besöket i Ryssland? Här är sex platser som bör stå högst på listan över saker att göra i Sankt Petersburg.

StPetersburg City Guides banner

1. Erimitaget

Det allra första stället du bör besöka i Sankt Petersburg är Erimitaget i Vinterpalatset. Det är en byggnad som är så stor att du kan gå vilse bland den vackra inredningen och arkitekturen, och du kommer utan tvekan att förundras över dess konstsamling. Tre miljoner konstverk finns utplacerade i detta gigantiska palats, vilket innebär att du måste vika minst en dag åt att vandra runt dess historieklädda väggar och golv. Vi rekommenderar att du köper biljetter online i förväg eller bokar med en researrangör under högsäsong då detta är stadens mest populära attraktion.

St. Petersburg Hermitage Museum

© The State Hermitage Museum, St. Petersburg

2. Sankt Petersburgs statliga isbalett

Rysk balett är något du bör se åtminstone en gång i livet, och varför inte göra det ännu mer spännande och se Svansjön på is? Med fjäderlätta rörelser och ljudet av snabba skridskor på isen är detta en föreställning du sent kommer att glömma. Under året kan du se Törnrosa, Askungen, Nötknäpparen och mer av den berömda Pjotr Tchaikovsky. Köp biljetter och bege dig till Sankt Petersburg statsbalett på is.

St. Petersburg Swan lake Ballet on ice

© St. Petersburg State Ballet on Ice

3. En promenad längs Nevskij Prospekt

Vare den finns med på din lista eller inte så går det inte att undvika den här gatan. Det här är Sankt Petersburgs huvudgata och den är absolut värd din uppmärksamhet. Den här enorma gatan går genom stadens historiska centrum, vilket innebär att den är kantad med palats och andra imponerande byggnader. Här hittar du enorma shoppingcentrum, gammaldags restauranger, storslagen offentlig konst och mer. En promenad längs Nevskij Prospekt är en upplevelse i sig, så glöm tunnelbanan och sträck på benen.

St Petersburg Nevsky Prospekt

St. Petersburg Nevsky Prospekt

© Gala Kan / Shutterstock.com

4. Peterhofs palats

Peterhofs palatskomplex byggdes för att imponera och det misslyckas aldrig. Med tillräckligt många fontäner för att bilda en armé och enorma byggnader som överlevt krig, är detta en plats för de som vill överväldigas. Även om området förstördes nästan fullständigt under andra världskriget så hittar du inte många bevis på skadorna idag. Allting har byggts upp på nytt och utspridda över de 500 hektaren finns nu 20 museer. Kom och se detta ryska Versailles där Peter den Store huserade.

St. Petersburg Peterhof fountain

5. Uppståndelsekyrkan

Du kommer att behöva en kamera för att komma ihåg varje detalj i denna magnifika kyrka, men en resa hit är något du aldrig glömmer. Uppståndelsekyrkan i Sankt Petersburg är dekorerad och designad på ett sätt som sätter fantasin i rörelse, och den stannar kvar i tankarna långt efter det att du stigit ut genom porten. Kyrkans fullständiga namn är Kristi uppståndelsedom på blodet och den fick sitt namn av den bloddränkta mark den står på. Alexander II mördades här och därför finansierade tsarfamiljen och tusentals privata donatorer kyrkan så att den kunde byggas i hans minne.

St. Petersburg inside Jesus Christ on Blood church

6. Fota vackert smyckade ryska broar

Det finns ett par foton du bara måste ta när du är i Sankt Petersburg om du vill väcka avundsjuka bland alla dina Instagram-vänner. Det finns så många broar som ansluter olika stadsdelar att staden kallas för “det nordliga Venedig”. Så vänta på en rosaskimrande himmel, ge dig ut på arkitektursjakt och fyll ditt Facebook-resealbum med spektakulära platser.

St. Petersburg sunset Cathedral and bridge

När du besökt alla sevärdheter på din lista kan du slappna av och bara strosa runt i staden. Öppna dina sinnen för kulturen, titta på människor från en mysig restaurang och upplev staden med nya ögon. Ett bekvämt rum med utmärkt service kanske inte finns med på din lista över sevärdheter, men det sätter definitivt en guldkant på vistelsen. Så boka hos Park Inn by Radisson Pribaltiyskaya St.Petersburg, Park Inn by Radisson Pulkovskaya eller  Park Inn by Radisson Nevsky St. Petersburg Hotel och gör detta till en resa att minnas.

StPetersburg City Guides banner

Vill du upptäcka fler resmål? Ta en titt på några andra #Innsider guides, som saker att göra i Oslo.

css.php