-

#Innsider’s guide: saker att göra i Oslo

Med en avundsvärd samling stor konst i sina imponerande museer är Oslo en utmärkt stad för kulturälskare. Det finns även gott om friluftsaktiviteter för den energiske: det råkar vara den enda europeiska huvudstaden som kan erbjuda vandring, cykling, kajakpaddling, segling, skridskoåkning och skidåkning – allt inom stadens gränser. Eftersom den norska kronan är så stark tycker många besökare att det är dyrt, men det är inte nödvändigt tömma sparkontot under din vistelse. Läs våra bästa #Innsider-tips om saker att göra i Oslo och få ut så mycket som möjligt av din resa.

Ge dig ut i friska luften!

Åh, den där underbart rena skandinaviska luften! Oslo har 40 öar, två floder, ett dussintal parker och böljande gröna kullar, och alla omges de av Oslofjordens blåa vatten – perfekt för ett aktionpackat äventyr.

Vill du göra dig av med den där höjdskräcken? En 15-minutersresa med tunnelbanan tar dig till Holmenkollen och platsen för 1952 års vinter-OS. Här hittar du Oslos längsta hoppbacke med en höjd på hela 60 meter. Klättra upp till toppen och njut av en av de vackraste panoramavyerna över staden, Oslofjorden och landsbygden runtomkring.

Under sommarmånaderna kan man med fördel inhämta frisk luft under en promenad på de många naturstigarna längs Akerselva, även kallad Oslos “gröna lunga”. Letar du efter en lite kortare promenad? Bege dig till det unika gamla varvsområdet Aker Brygge.

Oslo City Hall

Ska du åka till Oslo i vinter? Prova på längdåkning i ett av Oslos många (välmarkerade) offentliga skidspår som sammanlagt sträcker sig hela 250 mil. Många isbanor är också öppna för allmänheten med gratis inträde, bland annat Spikersuppa skøytebane i stadens centrum.

Världens skri

Oslo ligger även bra till i konstvärlden och inget besök är fullständigt utan att ha sett Edvard Munchs berömda tavla Skriet på Munchmuseet. Du kan även gå ombord ett enormt skepp på Frammuseet, se två av världens bäst bevarade vikingaskepp på Vikingskipshuset eller beundra Damien Hirsts kor i formaldehyd med morbid fascination på Astrup Fearnley-museet. Pust!

Oslo Astrup Fearnley Museum

© @__jun.y / Instagram

Tjuvholmen är utan tvekan Oslos mest attraktiva stadsdel och här kan låta dig imponeras av europeisk modern arkitektur. Här finns det även gott om museer, gallerier och förstklassiga restauranger som serverar trendiga nordiska rätter (#Innsiders prova på fisk, skaldjur, älg och ren).

Besök medeltiden

Akershus fästning byggdes ursprungligen som en kungaborg 1299. Det är en fantastisk plats att upptäcka Oslos rika historia och njuta av en vacker sommardag. Fästningen ligger i stadens centrum vid Oslofjorden och #Innsiders är välkomna att ta med sig en picknick till stadens viktigaste medeltida monument. Det är gratis inträde till monumentet med Oslo Pass. Annars betalar du 70 norska kronor (11 USD).

Oslo Akershus Fortress

Spräng inte banken

Oslo anses vara en av världens dyraste städer, men ett besök hit måste inte spräcka reskassan. Eftersom staden är så kompakt är den perfekt att utforska till fots, och många av de största sevärdheterna har gratis inträde. På Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design kan du alltid se konstverk av Picasso, El Greco, Matisse och Van Gogh gratis. Och om du inte vill punga ut för inträdet till Munchmuseet kan du även se flera versioner av Skriet här (Munch framställde sammanlagt fyra målningar i olja, tempera och pastell och en litografi).

Även om du inte vill betala för en föreställning så är Operahuset i Olso väl värt ett besök för dess enastående design – dess vinklade väggar är täckta av italiensk marmor och vit granit får det att se ut som om byggnaden reser sig ur vattnet. Bäst av allt? Du kan promenera över hela byggnaden! Köp en kaffe och koppla av på taket med en fantastisk utsikt.

Oslo Opera House

Om det inte är nog för din budget så bjuder Vigelandsanlegget på gratis inträde till inte mindre än 212 fantastiska skulpturer av Gustav Vigeland, vackra fontäner och trädkantade gräsmattor – allt inom Norges största park, Frognerparken, och bara några minuters gångväg från stadens centrum.

Boende

Vårt Park Inn by Radisson Oslo ligger mitt i denna kustbelägna huvudstad. Historiska platser som Akershus fästning och Kungliga slottet ligger bara ett stenkast bort. Du har även nära till Karl Johan gate härifrån, stadens pulserande huvudgata med caféer, nattliv och butiker i alla prisklasser.

Oslo Park Inn by Radisson Oslo city center

Park Inn by Radisson Hotel & Conference Centre Oslo Alna ligger 10 km öst om centrum i affärsdistriktet Alna. Och om du vill ha nära till flygplatsen kan du bo på Park Inn by Radisson Oslo Airport, Gardermoen Hotel.

Vilka är dina favorittips för att se det bästa av Oslo? Dela dina #Innsider-tips på Twitter @parkinn och hjälp andra att planera sin resa!

Oslo City Guides banner

Vill du upptäcka fler resmål? Ta en titt på några andra #Innsider Guides, som saker att göra i Manchester.

css.php