-

#Innsider’s guide: saker att göra i Manchester

Manchester, norra Englands okrönta huvudstad. Staden har en mycket spännande historia och gav upphov till både kapitalism och kommunism (det var trots allt här som Marx skrev det Kommunistiska manifestet). Som tur är vet Manchester både det ena och andra om skapa en ny image. Idag är det en blandning mellan gammalt och ubertrendigt, en plats där historisk och modern arkitektur kommer väl överens.  Delvis tack vare fotbollsspelarna från premier league som kan skymtas i vimlet är det även känt för sin glamour, och dess nattliv är legendariskt. Upplev staden som en ortsbo med våra bästa #Innsider-tips om saker att göra i Manchester nedan.

Manchester City Guides banner

Ge dig ut på gatorna

Mitt i stadens centrum ligger det bohemiska området som går under namnet Northern Quarter. Det är fullt av trendiga barer och oberoende butiker som garanterat kan tillgodose alla kunder. Hit kommer folk för att äta, dricka (både kaffe och något starkare fram på kvällen) och shoppa vintage. Det är inte hela världen om du går vilse bland dess slingrande gator. Gränderna mellan de röda tegelhusen är fulla av gamla magasin att upptäcka (långt innan området blev hippt var det en plats där kvarnarbetare och textilväverskor gjorde långa dagar).

Manchester Northern Quarter

© Alastair Wallace / Shutterstock.com

Mat och dryck

Du hittar mängder av festprissar och svirare som rör sig mellan de många pubarna, cocktailbarerna och klubbarna på kvällarna. På #Innsider’s lista finns Trof NQ, Soup Kitchen och Dusk til Pawn. Om du inte är typen att frestas av en fruktig cocktail kan du prova på en pint Boddingtons Bitter (eller Boddies som ortsborna kallar det). Ölen har varit “Manchesters stolthet” sedan 1778.

För bokälskarna

Vi vill påstå att John Rylands Library vid Deansgate är ett av Storbritanniens vackraste bibliotek. Det är ett fantastiskt exempel på Viktoriansk gotisk arkitektur och väl värt ett besök.  Med sina höga, välvda tak, fönster med målat glas, vackra stenhuggeriarbete och utsmyckade bokhyllor ger den besökare en föreställning om Manchesters blomstrande industriella förflutna. Det som imponerar mest är bibliotekets Reading Room. Fråga en av vakterna om du kan få se den övre delen av detta vackra rum så kanske du får en privat tur. Det har hänt andra #Innsiders. Inträdet är gratis!

Manchester John Rylands Library

© Alastair Wallace / Shutterstock.com

Festa loss

Manchester vet hur man festar och dess nattliv kan mäta sig med vilket som helst. Staden har ett avundsvärt musikarv (nyskapande band som the Smiths, New Order, Stone Roses and Oasis kommer alla härifrån) och dess passion för livemusik lever vidare.

Om du är i Manchester under höst-/vintersäsongen bör du besöka The Warehouse Project där man arrangerar storslagna undergroundfester. Klubben ligger i ett oanvänt skyddsrum under Piccadilly Station, och här blandar man landets bästa DJs med en “hemlig” lagerlokalkänsla. Den är endast öppen i tolv veckor från september till nyårsdagen, så boka biljetter i god tid.

Footbollsfeber

Old Trafford Stadium är hem till en av världens mest berömda fotbollsklubbar, Manchester United F.C., och det är en helgedom för klubbens miljontals fans över hela världen. Många av dem kommer till stadion för att se några av världens bästa fotbollsspelare visa upp sina talanger. För endast 18 GBP får du en guidad tur av hela stadion, så känn på atmosfären i omklädningsrummet, sätt dig på tränarens plats på bänken och följ i de stora fotbollsspelarnas fotspår ner i tunneln.

Manchester Old Trafford Stadium

Inget hängivet fan bör missa ett besök på National Football Museum. Museet ligger i den imponerande Urbis-byggnaden i stadens centrum och här finns världens mest omfattande FIFA- och FA-samlingar, fotbollssouvenirer, troféer och andra minnen, inklusive den heliga bollen som användes i den där VM-finalen 1966 där England vann sin stjärna på tröjan.

Boende

Vårt Park Inn by Radisson Manchester City Centre Hotel ligger inom gångavstånd från de mest populära sevärdheterna i centrum. Med sitt läge i det prisbelönta Green Quarter omges hotellet av en fantastisk grönska som kompletterar de symmetriska skyskraporna.

Park Inn by Radisson Manchester City Centre restaurant

Park Inn by Radisson Manchester City Centre

Vad gillar du att göra i Manchester? Twittra dina #Innsider-tips @parkinn och hjälp andra att planera sin resa.

Manchester City Guides banner

Vill du upptäcka fler resmål? Ta en titt på några andra #Innsider Guides, som saker att göra i Berlin.

css.php