-

#Innsider’s guide: saker att göra i Bryssel

Vem vill väl inte vandra runt i en stad som är berömd för choklad och öl? Bryssel har allt detta och mycket mer.

Bryssel har otroligt mycket att erbjuda för en stad av dess storlek. Även under ett kort besök hittar du gott om saker att sysselsätta dig med och något som fångar ditt intresse. Här är en #Innsider’s guide med åtta saker att göra i Bryssel.

Brussels City Guides banner

1. Låt dig imponeras av Gran-Place

Beundra den magnifika gotiska arkitekturen som omger dig medan du provsmakar en av de många lokala ölsorterna. Det finns inget bättre än att sitta på ett av de många caféerna och barerna på Grand-Place. Det svåraste är att välja vilken öl du ska prova först. Om du beställer en kwak lovar vi att du blir precis lika imponerad av glaset som av ölen.  Medan du befinner dig på torget bör du besöka Maison du Roi, numera Bryssels stadsmuseum, och titta in i en chokladbutik eller två.

Brussels Grand Place

2. Bryssels världsberömda lilla ikon

Stadens ikon är en berömd liten pojke vid namn Mannekin Pis. Det är en liten bronsfontänskulptur föreställande en naken pojke som urinerar i fontänens bassäng. Statyn har stor betydelse och härrör ända från 1400-talet. Den har överlevt både vandalisering och stöld. Originalstatyn är ny skyddad i Maison du Roi, Musée de la Ville de Bruxelles, där du kan besöka den. Den lille pojken är berömd för sina många kostymer som han fått från stadens invånare och människor från hela världen, och det finns till och med en ideell organisation som grundats för att ta hand om dem. Ibland kopplas statyn till en kagge öl och tursamma förbipasserande får sig ett glas. Missa inte chansen att hälsa på honom.

Brussels Manneken Pis

3. Veteranbilar i sitt esse

Letar du efter nischmuseer i Bryssel? I Parc du Cinquantenaire, öster om European Quarter, hittar du Autoworld. På det här bilmuseet kan du ge dig ut på en resa genom transportmedlens historia. Här finns över 200 bilar och du kan fördjupa dig i utställningar om sportbilar, diligenser, belgiska bilar, hästdragna vagnar, motorcyklar och mycket mer.

Brussels Autoworld

4. Atomium

Atomium är ett sfäriskt byggnadsverk som föreställer järnkristall. Det byggdes ursprungligen inför Världsutställningen 1958 och är nu ett museum och evenemangscentrum. Vandra genom de sammanlänkade gångarna till de unika utställningarna som finns i varje klot. Det bästa av allt är en 360-graders panoramautsikt över staden och restaurangen som ligger längst upp i byggnaden.

Brussels Atomium

© dmkostic / Instagram

5. En dag i Europa

Vid Atomiums fot ligger Mini-Europa. Den här märkliga attraktionen är precis vad namnet anger. Det är en miniatyrpark som tar med dig på en blixtsnabb tur till många av de mest berömda byggnadsverken i Europeiska unionens medlemsstater. Här kan du bland annat se modeller av Grand-Place, Eiffeltornet och många berömda byggnader i London. Se parken komma till liv med elektriska tåg, båtar och bergbanor. Lyssna på Big Bens klockor, se vulkanutbrott eller vält själv Berlinmuren. Det finns inget liknande.

Brussels Mini-Europe Sacre Coeur

6. Botanisera bland stånden på Marché du Midi

Marché du Midi anses vara störst av sitt slag i Europa. Den ligger precis utanför tågstationen Gare du Midi och strax intill Park Inn by Radisson Brussels Midi Hotel. Här hittar du mat, kryddor och hantverk så långt ögat når. Det är ett perfekt ställe att tillbringa söndag morgon.

7. En hyllning till Art Nouveau

Victor Horta (1861-1947) är berömd för att visa upp det bästa av Art Noveau i sina byggnader. På rue Américaine i Saint-Gilles har de återfått sin ursprungliga glans och representerar hans första arkitektoniska verk så väl att de numera finns med på UNESCOs världsarvslista. Se våra fem favoritplatser där du kan upptäcka Bryssels arkitektur.

Brussels Major Town Houses of the Architect Victor Horta

© OUR PLACE The World Heritage Collection

Konst på Bozar

Om du gillar konst, kultur och arkitektur så bör du inte missa BOZAR, Bryssels Palais des Beaux-Arts. Här finns teatersalar för upp till 2 200 personer, konstgallerier, utställningssalar och ett multimediacenter. Det här är stadens kulturella flaggskepp och det erbjuder ett ändlöst utbud av föreställningar med modern dans, teater, kammarorkestrar och mycket mer. Glöm inte att ta en titt på programmet innan du besöker staden.

Brussels BOZAR

Om du har några dagar på dig att utforska staden så är detta bara en glimt av vad som erbjuds. En sak är säker, det finns mängder av saker att göra i Bryssel och du kommer aldrig att ha tråkigt i denna charmiga huvudstad.

Brussels City Guides banner

Vill du upptäcka fler resmål? Ta en titt på några andra #Innsider Guides, som saker att göra i Moskva.

css.php