-

Väggmålningen i Tallin för projektet #AddingColorToLives är klar!

Tallinn Children Safety Center

_MLC5913-HDR

Att lära känna varandra tar tid. Ibland går det ganska snabbt, men ibland tar det lite längre tid. Ungdomsgruppen på Tallinn Children Safety Center är relativt nya i sin omgivning. Genom ett rehabiliteringsprogram utformat för ungdomar med alkohol- och drogproblem får ungdomarna vistas i en säker miljö medan de hanterar svåra problem.  Ett starkt team av psykologer, socialarbetare och lärare arbetar med ungdomarna för att hjälpa dem övervinna de utmaningar de står inför. På ungdomscentret kan ungdomarna studera, och vid behov hjälper centret till att placera dem i en ny skola. Programmet ser till att dessa unga människor fokuserar på studierna samtidigt som de får lära sig viktiga sociala färdigheter. De kan äta och sova i centret, och får också kläder och annat om det behövs. Ca 80 % av ungdomarna återvänder till sina familjer efter att de fått hjälp, medan en del av dem adopteras av fosterföräldrar. Det tar tid att anpassa sig, och med Adding Color to Lives får de hjälp med nästa steg i livet!

#AddingColortoLives Tallinn Children Safety Center

Location for mural - Tallinn Telliskivi_Wall

Här kan du se platsen för väggmålningen innan den fick lite färg!

Projektet startade med en workshop under ledning av konstnären Joel Berger som introducerade ungdomarna för väggmålningarnas värld. Med hjälp av tolkarna Olga och Pritt bröt Joel isen genom att diskutera ungdomarnas hobbies. Sedan deltog alla i en rolig omgång Pictionary. Den första grova skissen av väggmålningen utvecklades faktiskt under spelets gång. Det följdes upp med en rejäl brainstormingsession och diskussion kring samhället. Snart tog väggmålningens konturer form och ungdomarnas målningarna började fylla väggen. Huvuddragen i väggmålningen utvecklades till natur, flygande ekorrar, ballonger, musik, vänskap, frihet och Kalevipoeg …

_MLC4484

Efter en lyckad första dag hade Joel fått massor av idéer att arbeta med. Huvudsyftet med projektet Adding Color to Lives är att ge unga människor en röst genom konst. Ett återkommande inslag i väggmålningen i Tallinn är kampen mellan de negativa och positiva influenserna i varje människas liv. Många av ungdomarna i projektet här i Tallinn kommer från problemfyllda hem.

Ungdomarna ombads att uttrycka denna känsla genom olika delar av väggmålningen. En av de större delarna av väggmålningen är Kalevipoeg, en modig jätte från estnisk folklore. I en av sagorna kämpar Kalevipoeg mot en demon med tre ögon. Kampen är avbildad i väggmålningen och representerar kampen mot missbruk. Det stod snart klart att denna kamp, som många av ungdomarna kämpar med, skulle bli väggmålningens huvudtema.

_MLC5897-Pano

Tillsammans med ungdomar i Tallinn Children Safety Center firade volontärer från Park Inn by Radisson Meriton det framgångsrika fullbordandet av väggmålningen. Under avtäckningen visade David Mohren, General Manager på Park Inn by Radisson Meriton,sin uppskattning för alla volontärer och ungdomar som en stolt supporter av projektet. Projektledaren Olga Ottsik berättade om hur hon upplevt processen med väggmålningen och hur nya vänskapsband hade skapats.

Joel Bergner gav mer insikt i hur denna väggmålning faktiskt är en omvandling av de negativa och positiva aspekterna av vår miljö. Han förklarade att en bit av gatukonst utvecklats genom denna typ av förvandling. Han talade också om Kalevipoegs kamp för att övervinna demonen med tre ögon och berättade om några av ungdomarnas drömmar.

Priit från Tallinn Children Safety Center tackade Park Inn by Radisson Meriton och Joel Bergner. Han förklarade att ungdomarna gillade projektet och att några av dem även hittat en ny passion. Hotellet kommer att fortsätta att bygga en varaktig relation med ungdomscentret för att fortsätta att ge livet färg.

Nästa stopp är Krakow i Polen, där Joel kommer att fortsätta resan Adding Color to Lives. Men nu gratulerar vi Tallinn med ett nytt konstverk i sitt samhälle.

MLC4408-1024x684

MLC4409-1024x684

tallinn 2

css.php