-

Väggmålningen i Oslo för projektet #AddingColorToLives är klar!

Park Inn by Radisson® och ett flertal lokalt baserade ungdomsgrupper är glada över att tillsammans med den berömda väggmålaren, gatukonstnären och utbildaren Joel Bergner presentera starten av Adding Color to Lives 2016. Adding Color to Lives är ett samordnat konstprojekt för socialt arbete som samlar ungdomar från lokala samhällen för att designa och skapa stora offentliga väggmålningar. Under hela september kommer Joel att leda workshoppar med ungdomar och lokala samhällen, där man arbetar tillsammans för att utforska sociala frågor som är viktiga för deltagarna. Dessa möten kulminerar i design och målning av storskaliga offentliga väggmålningar.  Adding Color to Lives kommer att hållas på fyra platser. Projektet börjar i Oslo, går vidare till Tallinn och Krakow för att sedan avslutas i Kapstaden.

Maling Kløfta ungdomshus

Joel Bergner

Du kan hitta Joel Bergners gatumålningar över hela världen, från USA till Brasilien, Kuba, Kenya, Polen, Mexiko, Moçambique, El Salvador, Kap Verde samt i Mellanöstern där han hjälper till med projekt i flyktingläger för syrier i Jordanien och med israeliska och palestinska ungdomar i Jerusalem.  Joels målningar kännetecknas av en eklektisk blandning av livfulla färger och intensiva bilder, som utforskar sociala frågor och berättar om de personer som är marginaliserade i samhället. Han organiserar offentliga konstinitiativ med ungdomar och lokala samhällen runt om i världen som kämpar med en mängd olika svåra livssituationer, däribland inspärrning, väpnade konflikter, mentala och fysiska funktionshinder, hemlöshet och socialt utanförskap.

Maling Kløfta ungdomshus

Oslo-projektet #AddingColorToLives

Ungdomscentret “Calypso” och “Huset” i Kløfta i Norge (nära Oslo) arbetar med att skapa spännande, säkra och engagerande aktiviteter för alla ungdomar mellan 13–17 år i regionen. Personalen på ungdomscentren strävar efter att bemöta ungdomarna med respekt och intresse. I gengäld förväntar de sig att ungdomarna bemöter personalen med samma respekt och att de följer centrets regler. Calypso erbjuder en rolig, säker, drogfri miljö för alla ungdomar i Ullensakers kommun och är öppet varje dag efter skolan. Många lokala ungdomar besöker de två ungdomscentren varje dag, som kan ta emot så många som 200 ungdomar i taget.

Maling Kløfta ungdomshus

Ungdomscenter är mycket populära just på grund av den mångfald av aktiviteter som de erbjuder. Personalen arbetar i samarbete med ungdomarna för att utveckla aktiviteter som passar deras intressen. De har ett bordtennisbord, biljard, fotboll, nöjesrum med videospel, övningslokaler för musik och till och med ett café. De organiserar dessutom dansfester, konserter, utflykter till nöjesparker och museer. Det är ett fantastiskt ställe att träffa vänner och umgås.

Maling Kløfta ungdomshus

Inspiration

Varje gång Joel Bergner startar ett kreativt projekt som detta håller han en kreativ brainstormingsession med ungdomarna.  De uppmuntras att bidra med sina idéer och inspiration för att skapa planen för väggmålningen. Denna väggmålning var inget undantag. Under den kreativa workshoppen stod det klart att de ville visa lite av Kløftas historia, vad som är viktigt i området och vad som gör Kløfta till en bra plats att bo på. Hästarna blev centrala i väggmålningen eftersom det finns en staty av en häst i Kløfta. Barnen uppskattar verkligen den symbolen och förknippar den med sin hemstad. Joel utmanade också ungdomarna att tänka på vad som var viktigt i deras liv, och de hade en hel del förslag som musik, vänner, sociala medier, aktiviteter som fotboll, skidåkning och sport, pizza och att ha kul. Dessa influenser kan ses i det slutliga konstverket.

Maling Kløfta ungdomshus

Vad är innebörden av pojkansiktet i väggmålningen?

Ungdomsgruppen och Joel utformade tillsammans väggmålningen och beslutade att ha med en av ungdomarnas ansikte. Det ger verkligen väggmålningen en personlig prägel. Hur valde de ut den lycklige som fick vara med på målningen? Alla konstnärerna la lappar med sina namn i en hatt, och någon valdes slumpmässigt ut att få sitt ansikte på väggen! Han var mycket stolt och glad.

Maling Kløfta ungdomshus

Vad är innebörden av några av de andra små detaljerna i väggmålningen?

Några exempel:

Fiskar: En del av ungdomarna älskar verkligen att fiska, en av dem reser till och med norrut varje skollov för att arbeta på en fiskebåt för att tjäna lite fickpengar.

Vänner: En hel del av målningarna är av vänner och människor, eftersom vänner och roliga upplevelser tillsammans med vänner verkligen är viktigt för dem.

Ett hjärta med stygn: En av ungdomarna genomgick en hjärtoperation när hon var yngre, vilket är en viktig del av hennes historia. Hon ritade hjärtat i väggmålningens historiedel.

Djurliv: Djurlivet och den vackra naturen är viktigt i Norge, och den rosa nyansen är tillägnad detta.

Troll: Troll är ett återkommande tema i norska sagor. Norska barn får höra dessa berättelser som godnattsagor, men även på dagis och i skolan.

Sport: Sport, som skidåkning, skateboard, fotboll och dans, är viktigt för ungdomar både på fritiden och i skolan.

Maling Kløfta ungdomshus

Maling Kløfta ungdomshus

Maling Kløfta ungdomshus

css.php