-

#AddingColorToLives – Fem städer, fem väggmålningar och fem historier att berätta

Vår turné #AddingColorToLives är tyvärr över, men vi tänkte att vi skulle ta en titt på några av de otroliga konstverk som skapats under resan. De fantastiska städerna Malmö, London, Bryssel, Köln och Kapstaden bjöd in Joel Bergner att hålla workshops med ungdomar för att sedan gå utomhus och skapa otrolig gatukonst. Alla konstverk inspirerades av de utmaningar som ungdomar står inför, och som ett resultat berättar väggmålningarna några fantastiska historier.

Joel begav sig först till Sverige där han träffade sitt första team med engagerade ungdomar i Malmö för att arbeta på en väggmålning på ungdomscentret Fryshuset i Malmö. Gruppen bestod av medlemmar från olika kulturer som nyligen anlänt till Sveriges stränder från Rumänien, Irak, Palestina och andra länder. Fryshuset tillhandahåller en öppen miljö där alla kulturer och religioner kan mötas och delta i aktiviteter som alla tycker om, oavsett om det är fotboll, drama eller hjälp med uppehållsansökningar.

joel1

© Joel Bergner

Målningen påbörjades nästa dag då ett team på 25 personer började måla på en stor tom duk i ungdomscentret. Bara några dagar senare dök en stor publik upp för den stora avtäckningen (väggmålningen färdigställdes bara några minuter innan!). Kolla in videon nedan för att se hur projektet utföll …

Vidare till London där turnén #AddingColorToLives fortsatte under skuggorna från flygplan på Heathrow Airport. Green Corridor är en organisation som engagerar missgynnade ungdomar och vuxna med särskilda behov från West Londons fattigaste samhällen i miljöfrågor. 96 % av deltagarna i programmet uppnår en markbaserad examen i slutet av sin tid hos Green Corridor, och för många är detta deras första examen någonsin.

joel2

© Joel Bergner

Efter en livlig workshop var det bråttom och teamet arbetade oerhört hårt för att måla en väggmålning med en oväntat grön twist. Konstverket presenterade tre kraftfulla budskap: att förstå det förflutna, uppskatta nuet och se fram emot framtiden.  Bra gjort till alla som deltog!

joel3

© Joel Bergner

Sedan var det dags att bege sig tillbaka över Engelska kanalen till Belgiens huvudstad (och Park Inns europeiska hem) Bryssel. Staden har påverkats av migrationskrisen på många olika sätt, så det var enkelt att besluta vad väggmålningens inriktning skulle vara. Väggen beskriver invandrare och flyktingar som välkomnas till Bryssel och delar av väggmålningen föreställer de underbara sätt på vilka de bidrar till att skapa den vackra staden. Det var fantastiskt att se så många människor – unga och gamla, Bryssels lokalbefolkning och hemlösa migranter – samlas för att skapa något positivt. Särskilt rörande var unge Saïds historia, en marockansk invandrare som verkligen gav allt för projektet. Läs mer i vår intervju med Joel Bergner.

Photo-17-09-15-17-41-48-1

Näst sista anhalten på turnén#AddingColortoLives var grannlandet Tyskland, där Joel besökte ett ungdomscenter i Köln som hjälper ensamkommande unga invandrare som har kommit till landet utan familj. En workshop (och lite nyttiga snacks) senare gick teamet ut för att ge en väldigt grå garagelänga lite färg.

joel4

© Joel Bergner

Fokus handlade om att bryta sig loss från de begränsningar som fanns i deras tidigare liv, som symboliseras av bollen och kedjan, och sedan ett pappersflygplan som flyger mot deras förhoppningar, drömmar och en ljusare framtid.

joel5

© Joel Bergner

Sist, men absolut inte minst, var en lång flygning till Kapstaden. Projektet 9 Miles använder surfning som en plattform för att påverka och förändra missgynnade ungdomar i staden. En grupp surfexperter hjälpte Joel att skapa den slutliga målningen i projektet #AddingColorToLives! Humöret var på topp och väggmålningen som sträcker sig över flera väggar och även på trottoaren var klar på nolltid!

joel6

© 9 Miles Project

Under hela kampanjen spårade vi hashtaggen #AddingColorToLives på Twitter och Instagram, och kommer att skänka en euro för varje färgglad selfie som lades upp. Håll utkik – ett meddelande om detta snart!

css.php