-

Intervju om #AddingColorToLives med Joel Bergner

Under vår #AddingColorToLives-kampanj har den ledande gatukonstnären Joel Berger rest jorden runt och skapat en serie murmålningar i samarbete med lokala välgörenhetsorganisationer som arbetar med utsatta ungdomar. Joel har interagerat med unga människor och tillsammans har de skapat färgsprakande konst på väggarna i städerna där de bor. Som en del av projekten i Malmö, London och Bryssel har Joel hållit workshops för att ta reda på mer om de olika problem som utsatta ungdomar kämpar med, och det är känslorna och idéerna från de här diskussionerna som skildras på väggarna.  Vi träffade Joel på Park Inn by Radisson Brussels Midi för att fråga honom om vad det är som motiverar honom, hans erfarenhet av #AddingColortoLives hittills och vad som ligger i framtiden.

Hur har målandet med #AddingColorToLives gått hittills?

När jag blev tillfrågad om jag ville medverka i  #AddingColorToLives tyckte jag att det passade mig perfekt. Vad Park Inn by Radisson ville göra är exakt vad jag gör i mina egna projekt: engagera ungdomar som lever under svåra förhållanden genom att skapa offentliga murmålningar och hålla workshops med dem.  Det är fantastiskt att vi har en  liknande vision och det har gått jättebra hittills.

 

ADDCOLOURTOLIVES-50-of-53

Alla som jag har träffat – från personalen på huvudkontoret till kökspersonalen – har varit otroligt hjälpsamma med kampanjen, och det har varit fantastiskt att se människor som så gärna vill bidra till det lokala samhället på ett positivt sätt. Människor som vanligtvis inte skulle ha träffats förs samman, vilket förstärker känslan av samarbete.

Vi har en enorm grupp människor och alla ger järnet tillsammans, vilket gör det hela till en helt unik upplevelse. Jag tror inte de här grupperna vanligtvis korsar varandras vägar. Det övergripande målet är att lägga grunden för ett fortsatt samarbete mellan Park Inn-hotellen och deras lokala samhällen.

Du har träffat mängder av ungdomar från många olika städer under de senaste veckorna. Har du några inspirerande berättelser som du kan dela med dig av?

Det finns många, men en här från Bryssel gjorde ett särskilt intryck. Saïd, en invandrare från Morocco (som många av våra deltagare är), var inte en av de ursprungliga deltagarna i projektet, men han såg oss måla och ville vara med. Han har haft ett svårt liv med alkoholmissbruk och familjeproblem, men nu går det – sakta men säkert – bättre för honom. Jag tror att det här projektet har varit en riktig vändpunkt för honom. Han har varit här varenda dag och interagerar med de andra på ett mycket positivt sätt.  Han har imponerat alla så till den grad att  Park Inn undersöker om det är möjligt att matcha hans färdigheter med en roll inom deras organisation.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Förvånas du ibland över de outnyttjade kreativa färdigheterna som ungdomarna du möter besitter?

Alltid! Det första jag hör är, “Vi vet inte hur man målar, vi vet inte vad vi ska göra”. Men det spelar egentligen ingen roll, det är inte själva poängen. Vi gör en mängd aktiviteter och håller workshops, och de ger oss idéer till murmålningarna.  De ungdomar jag möter kommer på idéer som jag inte ens skulle kunna drömma om!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vad anser du att människor kan göra för att sätta lite färg på andras liv runtom i världen?

Jag tror ett bra sätt är att ta kontakt med och samarbeta med ungdomarna i området. Vissa kanske gör det genom musik, andra genom idrott, trädgårdsarbete, agrikultur eller miljöarbete. Det finns så många olika sätt att hjälpa till på, och jag tror att det helt enkelt är upp till den enskilda individen och hur mycket hen kan erbjuda.  Det viktiga är att arbeta med ungdomar och samhällen, och att starta meningsfulla projekt.

Photo-17-09-15-17-28-00

Vilka andra projekt har du på agendan?

Köln och Kapstaden är våra nästa (och sista) stopp på #AddingColortoLives-turnén. Det kommer kännas tråkigt att avsluta projektet, men jag hoppas att det utvecklas till något ännu större i framtiden. Efter #AddingColortoLives återvänder jag till USA där jag verkligen vill fortsätta arbeta med människor i fängelse och ungdomar som precis kommit ut ur fängelset. Det är en stor del av mitt liv. I början av nästa år ska jag åka till Indien där jag kommer att delta i liknande projekt: arbeta med ungdomar från slumområden.  Jag kommer att engagera dem i att skapa offentlig konst om några av de stora problemen som finns i landet, t.ex. våld mot kvinnor.

Tack för pratstunden, Joel! Vi ser fram emot att höra om de två sista murmålningarna. Följ #AddingColorToLives på FacebookTwitter och Instagram.

css.php