-

Det historiska Solna

Solna är en stad som ständigt utvecklas och förnyas. Arenastaden växer fram, och här byggs Mall of Scandinavia med sikte att bli det främsta utflyktsmålet för shopping. Men under den nypolerade fasaden finns en rik historia och vackra sevärdheter som fått nya funktioner. Historia med en modern touch helt enkelt, som är värda att titta närmare på. Park Inn by Radisson Solna Hotel byggdes redan 1963 men har renoverats och byggts ut under åren. Från hotellet har du en fantastisk utsikt och kan få en förhandstitt på vad som erbjuds.

 

Filmstaden

Bilden till vänster från filmstadenskultur.se. Bilden till höger från Solna stadsbildarkiv, solna.se/bildarkivet.

Filmstaden

I denna högst levande kulturbyggnad har många stora filmstjärnor vistats. Inspelningarna började redan innan lokalerna stod klara då produktionen av Körkarlen, en film baserad på en historia av Selma Lagerlöf, startade hösten 1919. År 1920 stod Filmstaden färdig, och det var här som Greta Garbo startade sin karriär som statist. Byggnaden har varit med om mycket, allt från Ingmar Bergmans verk till den första färgfilmen och inspelningen av serien om Bert. Totalt har över 400 filmer spelats in här – en stor del av Sveriges storhetstid inom film utspelade sig i Solna. Numera inhyser lokalerna organisationen Filmregion Stockholm-Mälardalen som arbetar för en rik filmindustri i regionen. Ett varmt tips är att hyra en audioguide i Portvaktsstugan för en femtiolapp som berättar om Filmstaden.

 

Hagaparken

Bilden till vänster tagen av @carinaternheim, bilden till höger från Solna stads bildarkiv, solna.se/bildarkivet.

Hagaparken

Hagaparken har en lång historia som börjar med Gustav III vars idé, ritningar och pådrivning har skapat parken. När man idag strövar runt i området kan man se att parken är starkt inspirerad av dåtidens engelska ideal. Mitt bland träden och de delar av parken som liknar skog kan du stöta på ett dike, byggnader från andra tidsepoker eller ruiner. Här finns en byggnad kallad turkiska kiosken och en annan kinesiska pagoden. Parken är en härlig oas i staden för alla eftersom den bjuder på så många olika upplevelser. Varför inte kika in på Fjärilshuset, ta en fika och gå runt i växthusen eller promenera in på den kungliga begravningsplatsen.

 

Koppartälten

Bilden till vänster av @katarinakvarteren, bilden till höger från Solna stads bildarkiv, solna.se/bildarkivet.

Koppartälten

Koppartälten är en speciell del av Hagaparken som inte liknar något annat. Idag är det lite blandade aktiviteter i tälten, i det västra är det bostäder medan det mellersta och östra fylls av restaurang, café, konferenslokal och festvåning. Här är en utmärkt plats att ta en paus och fika på hembakta kakor efter att ha strosat omkring i parken. Byggnaden var från början när den uppfördes i slutet på 1700-talet tänkt att ge intrycket av ett härläger i kanten av skogen, men användes som häststall av högvakten. När högvakten ett århundrade senare försvann från Haga användes tälten istället främst till bostäder för de som arbetade i parken.

 

Bockholmen

Bilden till vänster från @carinaternheim, bilden till höger från @fotoverket.

Bockholmen

En äkta skärgårdsidyll med intressant nutid och historia. Det sägs att Oscar II under 1800-talet byggde ett av husen till sin älskarinna. Dessutom finns det, högt uppe på berget, forntida gravar för sjöfarande som drunknat i närheten av ön. Idag är det ett drömmål för den matintresserade besökaren. Restaurangen Bockholmen Hav & Restaurang kom med i årets White Guide som är en årlig utgivning kring Sveriges bästa restauranger, barer och caféer. Restaurangen är belägen i en villa och maten som serveras är härligt skandinaviskt, gamla recept men med en ny twist. Här kan man, om man bara frågar, få lyssna på vackra historier om kungar och vilsna seglare.  Oavsett om du kommer vid lunchtid, en söndag eftermiddag eller senare på kvällen finns det god mat och vacker utsikt.

css.php