-

Upplev naturen i Uppsala

Uppsala är alltid värt ett besök, med all sin spännande historia och kultur. Men med tanke på att alla studenter lämnat staden mellan terminerna, kan det ärligt talat kännas lite tomt just på sommaren. Då är det perfekt att utforska den uppländska naturen. Kring Uppsala hittar du allt från blomstrande ängar och djupa skogar till svalkande åar och sjöar. Vill du inte leva friluftsliv fullt ut och sova i naturen, är det skönt att ha en säng på Park Inn by Radisson Uppsala Hotel att krypa ner i vid dagens slut. Hotellet ligger centralt med gångavstånd till allt och har en relaxavdelning med ångbastu för dig som verkligen vill koppla av.

 

Naturrum i Uppsala

Du behöver inte lämna Uppsala för att uppleva naturen. I hela staden finns grönområden för promenader, lek eller picknick. Vandra längs med Fyrisån, besök Linnéträdgården, där Linné gjorde vetenskapliga iakttagelser och undervisade studenter eller upptäck nya växter i Botaniska trädgården.

 

Friluftsområden

Många av friluftsområdena kring Uppsala är anpassade så att det är enkelt att ta sig fram. Här kan du motionera, bada, fiska, paddla kanot, titta på fåglar och klättra. Fjällnora friluftsområde består av sjöar, branta skogsklädda bergsknallar och vidsträckta skogar, med stora möjligheter att se vilda djur som rådjur, älg, hare och grävling. Hyr roddbåt, paddla kanot eller bada i sjöarna Trehörningen och Ramsen, som har flera badplatser med bryggor. Om du föredrar att vandra, passerar Upplandsleden genom området.

Vid Dalbyviken ligger Hammarskog friluftsområde, med hagar, ekbackar och vidsträckta åkrar, där du kan promenera, bada och titta på fåglar. Inom friluftsområdet finns två stigar som är framkomliga för rullstolsburna – Forstigen och Lätta stigen, som leder ner till fågelplattformen vid Stora kärret.

Vattnet vid Ulva kvarn har både varit ett vadställe för vargar och använts för kvarndrift – det är också så det fått sitt namn. Nuförtiden finns här en hantverksby med yrkesverksamma hantverkare och ett kafé. Dessutom kan du fiska, ha picknick och promenera längs med Fyrisån som rinner förbi den gamla kvarnen med anor från 1300-talet.

 

Paddla kanot

Även om du aldrig suttit i en kanot förut, kommer det inte dröja länge innan du med lätthet manövrerar den längs med de lättpaddlade kanotlederna i Uppland. För att vara på den säkra sidan, kan du boka kurser i havskajak eller kanot hos uthyraren. Prova den vackra leden i Fyrisån, som börjar i Vattholma och slutar två mil senare vid idrottsanläggningen Fyrishov mitt i Uppsala. Eller ta en heldagstur längs med Kolarmoraåns kanotled, som tar dig genom barrskogar, förbi både badplatser och rastställen.

 

Vandra i Linnés fotspår

Linné hade för vana att ta med sig sina studenter ut i naturen för att de skulle lära sig om växterna i sin naturliga miljö. Det uppskattades inte av de andra professorerna och Linné fick en tillsägelse om att det var oanständigt att utföra sin undervisning på det sättet. Nu flera hundra år senare är det din tur att lära dig om naturen på Linnés sätt och upptäcka Upplands rika flora.

Följ de blå stolparna från kanten av Uppsala och vidare ut i landskapet, för en vandring på de olika Linnéstigarna, eller hämta en äventyrsfolder och GPS på Biotopia och ge dig iväg för att hitta den hemliga skatten som ligger dold i naturen.

css.php