-

Familjeäventyr i Uppsala

Åk på äventyr i Uppsala i vår och sommar. Den historiska staden är spännande för både barn och vuxna, och tack vare sin behändiga storlek hinner ni med både museibesök, vattenlekar på Fyrishov och att träffa djuren på lantgården – allt under en helg.

Barnvänliga Park Inn by Radisson Uppsala Hotel har nära till allt och är ett perfekt boende för att upptäcka Uppsala. Boka Uppsalapaketet, där övernattning i familjerum, stor frukostbuffé och Uppsalakortet ingår. Med det får du fri entré till museer och besöksmål, fria resor med kollektivtrafiken och rabatt på inträdet till Fyrishov.

 

Upplands natur och historia på Biotopia

Mitt i Vasaparken ligger Biotopia. Det är ett spännande ställe för hela familjen där ni på ett interaktivt sätt kan upptäcka naturen och lära er om Upplands historia. Resan börjar för över två miljarder år sedan och tar er framåt i historien på ett kreativt och pedagogiskt sätt, som hur hög inlandsisen var i förhållande till Domkyrkan till exempel. Ni får också veta mer om naturen och alla arter som finns i de uppländska skogarna. Om ni vill vara ute i skogen är entrén ett bra ställe att börja på – här finns mycket information om besöksmål och fina ställen att vandra till.

Nu under våren är det blommor och bin som gäller på Biotopia. För vad är det egentligen som insekterna gör när de besöker växterna? Och hur fungerar en blomma?

 

Järnålderns Gamla Uppsala

Gamla Uppsala är ett bevarat område ända från järnåldern och en av Sveriges viktigaste historiska platser. Här lär du dig om historien genom att undersöka och leka. När man grävde ut de mystiska kullarna hittade man ett stenröse och brända gravar. Man vet fortfarande inte vem det var som begravdes där, och kommer kanske aldrig att få veta det heller. Men att det var personer av betydelse, har man kunnat sluta sig till utifrån gravfynden.

Ströva runt bland kungshögarna för att känna den mystiska stämningen och gör ett besök på Gamla Uppsala museum, med unika fynd från kungshögarna. Här kan du följa med på en resa från 500-talets hedniska småkungadöme, via vikingatiden till byggandet av domkyrkan på 1100-talet.

 

Vattenkul på Fyrishovs äventyrsbad

Om ni vill till värmen men inte åka så långt är Fyrishov ett väldigt bra alternativ. Det är en av Sveriges största arenor för bad, sport och evenemang med äventyrsbad där det alltid är cirka 30 grader i luften. Äventyrsbadet har allt som man kan önska sig, för både stora och små. Vattenrutschbanorna har tidtagning, här finns vattenfall, en grotta som man kan simma in i, fontäner och vattenkanoner. När ni lekt färdigt är det skönt att glida ner i en av de två varma bubbelpoolerna.

Bassängen som finns i simhallen används en del till tävling, men mestadels till motions- och träningssim. Nu när sommaren snart är här, kan du njuta vid utomhuspoolerna med den omgivande grönskan. På Fyrishov kan du både locka fram barnet i dig och slappna av ordentligt.

 

Träffa djuren på Årsta 4H-gård

Gården Bolstaby ligger i Årsta i norra Uppsala. Det är ett perfekt utflyktsmål för att komma nära djur och natur, där du tillsammans med barnen får träffa lantgårdens alla djur, som hästar, kaniner, getter, höns och grisar. På gårdsplanen finns en grillplats med bord och bänkar, så att ni både kan grilla och äta medhavd matsäck.

Bolstaby är en 4H-gård, vilket innebär att verksamheten arbetar efter mottot att lära genom att göra. Här kan barnen bland annat prova på att ta hand om djuren på gården och åka häst och vagn. Gården anordnar också både ponnyridning för de allra minsta och ridläger under sommarlovet för de lite äldre barnen.

 

Ruskigheter på Vasaborgen

I Vasaborgen har ruskiga saker inträffat. I de gamla ruinerna av det ursprungliga Uppsala slott, ägde de hemska Sturemorden rum 1549. Dessutom sägs det att man hade offentliga avrättningar på Gräsgården, trädgården ovanpå Bastionen.

Det var Gustav Vasa som lät bygga Uppsala slott och han och hans familj har satt sin prägel på slottet. Bland annat berättas det om hur han maktlystet utmanade kyrkan genom att rikta sina kanoner mot domkyrkans torn. Det sägs också att Gustav Vasas dotter Cecilia, som hamnade i onåd hos hovet, än idag osaligt vandrar i Vasaborgen där hon flyttar möbler och skapar obehag. Att besöka Vasaborgen är spännande för både barn och vuxna och vill ni lära er ännu mer om slottets historia ordnas visningar för grupper bland ruinerna.

 

Barnens Parksommar

Besöker du Uppsala med familjen i sommar får ni inte missa Barnens Parksommar. Varje onsdag i juli fylls området Parksnäckan i Uppsala Stadsträdgård med massor av roliga aktiviteter, lekar och shower. Här kan ni gå på styltor, pyssla, rida, busa, sjunga, prova på cirkuskonster och äta glass. En riktig heldag för hela familjen! På säsongsfinalen den 8 augusti utlovas dessutom massor av extra aktiviteter när det är dags för Uppsala Barnfestival.

css.php