-

Det spökar i Uppsala

Uppsala är en gammal stad. Många har levt och avslutat sina liv här. Inte så konstigt att det finns massor av platser som sägs vara hemsökta av osaliga andar, som av olika anledningar inte kan få ro. Oavsett om man tror på spöken eller inte, finns det något spännande och lockande med tanken på livet efter detta. Under Allhelgonahelgen tänker vi lite extra på alla gastar där ute och vad passar väl bättre då än att söka upp dem? Här är de läskigaste platserna i Uppsala. Vågar du besöka dem?

Skoklosters slott
Slottet som färdigställdes på 1600-talet är en imponerande byggnad och räknas som ett av Europas främsta barockslott. Skoklosters slott är det största privatpalats som någonsin byggts i Sverige, men 1967 överläts det till staten. Slottet har tusentals föremål i sin samling med konsthantverk och är öppet för alla historie- och konstintresserade besökare som vill beundra samlingen. Erik Brahe är mannen som sägs spöka på slottet. Man kan höra honom prassla med gamla dokument, som han försöker bränna upp för att de avslöjar saker han inte vill ska komma ut. Han föddes 1722, blev snabbt föräldralös och uppfostrades av nära släktingar. 1756 avslöjades han som medskyldig till en konspiration som ville utöka kungamakten, och trots att hans gravida hustru Christina Charlotta Piper försökte beveka sin makes domare, dömdes Brahe till döden. Även hustrun sägs spöka på slottet, där hon vankar omkring i skrivkammaren. Hon doftar parfym och hennes klänning frasar när hon vandrar fram och tillbaka, fram och tillbaka över golvet.

Gimo herrgård
Gården byggdes på 1760-talet och är Sveriges första Gustavianska herrgård. Numera är Gimo herrgård ett exklusivt hotell där man också kan ordna konferenser i den vackra herrgårdsmiljön. Sofia som sägs spöka på herrgården hade sitt sovrum på övervåningen, direkt vid trappan när man går upp från foajén. Det ryktas att hon går igen eftersom hennes make hade en älskarinna och därför visar hon sig mest för gifta män som hon ogillar. Hittills har hon inte skadat någon men det sägs att hon brukar flytta på saker och möblera om.

Mörby slottsruin
Många är de spöken som håller till här. Egentligen är Mörby slottsruin en väldigt idyllisk plats, men besöker du ruinen efter mörkrets inbrott, kan du få en skrämmande upplevelse. Det sägs till och med att det är Djävulen själv som vandrar omkring som en stor svart hund och varnar för olycka och sjukdomar. Spökena som vandrar omkring i ruinen har alla varit offer för olycklig kärlek. Den vita frun försökte fly med sin älskade spelman, men de upptäcktes och jakten slutade med att spelmannens drunknade i en dysjö inte långt från ruinen. Den vita frun sägs sörja sin käresta där hon vandrar i den gamla kyrksalen. Den blå jungfrun sägs ha varit en orientalisk prinsessa som rövades bort till slottet av riddaren Myre. Riddaren var dock så svartsjuk att han till sist själv mördade prinsessan, för att sedan gå i kloster. Riddaren kan ses som en spökande munk, fylld av ånger över sina livsgärningar.

Bo på Park Inn by Radisson Uppsala Hotel

Efter alla dessa skrämmande möten, kan det vara skönt att lugna ner sig med en kopp te och en skön säng. På Park Inn by Radisson Uppsala Hotel, sover du tryggt. Här finns inga spöken. Vad vi vet.

css.php